Всеки пети е заразен с опасна инфекция без да подозира

Международен екип от медици проведе проучване, в рамките на което стигна до извода, че всеки пети човек на планетата е заразен с опасна инфекция – токсокариаза. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание PLoS Neglected Tropical Diseases.

Токсокарите са кръгли паразитни червеи, които могат да влязат в човешкото тяло от котешки, кучешки и лисичи екскременти. Особено често те се срещат при хора, които се занимават със земеделие или се грижат за животни.

Много често токсокар се бърка с токсоплазма, но това са различни паразити, въпреки че те също проникват в хората чрез животните, поясняват специалистите. Червеите Toxocara не се размножават вътре в хората, но те могат да повлияят неблагоприятно на човешкото здраве.

Независимо от възрастта на червея, с който сте заразени – млад индивид или дори ларва, спокойно преминава през червата, но лесно може да отиде към други органи, където започва да се развива.

Най-често се установява в окото, където може лесно да се лекува с антибиотици. Червеят вече не може да излезе от червата, поради което човек развива възпаление и треска, която може да доведе до пневмония.

Ако болестта се диагностицира навреме, тогава тя може да бъде бързо излекувана. Въпреки факта, че всеки пети човек на Земята е бил заразен с тези червеи, малко хора знаят за болестта, тъй като много често токсокарата не проявява никакви симптоми.

В скорошно проучване учените решиха да установят колко хора имат антитела срещу токсокари. Оказа се, че всеки пети човек на планетата е бил заразен поне веднъж.

В проучването са участвали 265 327 души от цял ​​свят. Учените са съставили и списък на факторите, влияещи на инфекцията с токсокара.

Списъкът включва: живот в селските райони, пиене на непречистена вода, работа във ферми, както и близък контакт с животни.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Виктория Петрова най-накрая повдигна завесата на…

life

ЖЕНСКА ДРАКА: Жените на Румен Рончев не могат да си го поделят – рогоноската Зорница обвини Мегз в магьосничество

life

Ники Кънчев спестил за охолен живот, гледа тайно „Стани богат“

life

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.