Прокълнатото село на интерсексуалните (ВИДЕО)

50-годишният Азис се чувства най-добре, когато е сам със стадото си. Сред овцете и на полето няма нужда да обяснява, че всъщност се е родил момиче и се е казвал Асизе. На полето той е просто овчар.

„Понякога се чувствам добре сред хората, но много често предпочитам просто да ме оставят на мира. В такива моменти хората ми идват в повече и ми трябва спокойствие. Най-добре ми е тук горе“, споделя Азис пред DW. Той живее в село Чакрък – турско село в близост до сирийската граница. Според един турски вестник село Чакрък е прокълнато. Там живеят над 20 интерсексуални – хора без определен пол, а Азис е един от тях. Той няма ясно обособени външни полови белези. Издаден му е розов паспорт – като на жена, но още от дете той е знаел, че е момче.

„Един ден се сбих с едно момче, то ме дръпна за дългите коси и така ме повали на земята. Веднага след това се втурнах към вкъщи и си отрязах косата. Заради този паспорт страдам и до днес“, казва той. Всичко идва от това, че в тази отдалечена част на Турция браковете между роднини са все още често срещани. Това важи и за село Чакрък, където всички са роднини. 21-годишен младеж от селото също е от интересексуалните от Чакрък. Той се е подложил на три операции, за да стане мъж, но това му е коствало страшно много финансово.

„Сега обаче отново се чувствам пълноценен, защото нали искам да се оженя и да имам деца“, казва той. В съседното село гледат доста скептично на тези, които са се оперирали. „Родили са се момичета, а после са станали мъже. Знаеш ли дали един ден няма да премислят?“, пита жител на съседното село. В най-близкия голям град Диарбекир психоложката Туба Юксел се грижи за интерсексуалните деца. „Семействата, които идват при мен не могат да се справят с проблема дали да възпитават своето интерсексуално дете като момиче или момче. Гледали са го до петата година като момче, което играе футбол и после как изведнъж да стане момиче?“, обяснява тя.

В консервативното турско общество, което и изповядва исляма като религия, тези хора срещат много проблеми. Азис разказва, че когато бил млад се влюбил в момиче от селото, но не след дълго избухнал скандал. Двамата се разделили, а момичето било омъжено за друг.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Скилидка чесън под възглавницата е ключ към…

life

Задържаха Камен Воденичаров на летището в Париж

Рени

Вегетарианците са по-интелигентната част на човечеството

life

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.