Ръкописът на Войнич най-накрая беше разкодиран от британски учен

Британският лингвист Джерард Чешър заяви, че е успял да прочете мистериозния ръкопис на Войнич и да разбере съдържанието му. Твърди се, че документът е написан на един от „популярните“ диалекти на романските езици. Статията на учения е публикувана в списание Romance Studies.

Ръкописът е написан на прото-романски език. Той е бил широко използван в Средиземноморието през Средновековието, но почти никой не е писал за него, тъй като латинският език е бил езикът на благородството, църквата и държавата. Прото-романският език е дал начало на езици като испанския, италианския, румънския, френския и други.

Ръкописът на Войнич е открит от полския книжар Уилфрид Войнич, който купил няколко средновековни тома за продажба в Рим. Текстът за дълго време не можел да бъде разчетен и дори възникнала теорията, че е невъзможно да бъде разчетен по принцип. През годините са се появявали най-различни предположения за съдържанието на ръкописа, включително и че е написан на извънземен език.

Чешър стигна до заключението, че ръкописът е написан в смес от вулгарен латински и прото-романски език. Изследователят се опитал да прочете написаното, използвайки всички думи на романски произход, известни му, запазени в езиците на народите на Европа.

Джерард Чешър твърди, че ръкописът се оказва медицинска колекция, написана от монахини от Доминиканския орден в средата на XV век. В ръкописа има рецепти за лекарства от билки, описания на масажни терапевтични техники, както дори и сексуални съвети.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Новата двойка във „Фермата“ направи съдбоносни признания…

az

Слънцето спи, очакват ни сериозни промени в климата

life

Изненадващ обрат в „Женени от пръв поглед“

life

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.